BIAŁA

 

Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia. i suszenia. Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. Chronią one organizm przed atakiem wolnych rodników (substancji szkodliwych,   powodujących zmiany w DNA komórki. Herbata biała przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach. Działa antyoksydacyjnie, czyli opóźnia efekty starzenia dzięki obecności antyutleniaczy.

Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni. Łyżeczkę herbaty na filiżankę zalewamy przegotowaną, przestudzoną wodą. Parzyć ok. 5-7 min, wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe.

Facebook