LA PACHO

La Pacho pozyskiwane jest z kory drzewa (Tabebuia avellanedeae) rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Najcenniejsza jest wewnętrzna warstwa kory z której uzyskuje się wywar. Kwiaty, kora, sok i trociny używane są do wyrobu leków. La Pacho posiada szereg właściwości leczniczych. Stosowany jest w zwalczaniu nowotworów złośliwych. Obniża poziom cukru we krwi. Wzmacnia odporność organizmu. Ułatwia trawienie. Oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z toksyn.

Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest pomocny w leczeniu grzybic i drożdżyc, chorób układu oddechowego, pokarmowego i moczowego. Stosowane jest również w profilaktyce i leczeniu grypy oraz chorób przeziębieniowych.

Napar sporządza się z jednej łyżeczki La Pacho na 1-2 szklanki wody poprzez gotowanie 5- 10 minut na wolnym ogniu. odstawiamy na ok 15 min. Po tym czasie oddzielamy napar od kory. Pijemy od dwóch do ośmiu szklanek naparu dziennie.

 

 

Facebook