PU-ERH

 

Czerwona herbata Pu-Erh jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat.
Właściwa herbata Pu-Erh jest typowym produktem prowincji Yunnan, gdzie rosną specjalne gatunki drzew herbacianych zwanych Qingmao - „Królewskie Drzewa”.
Czerwona herbata Pu-Erh produkowana jest metodą tradycyjną, lecz także jedyną w swoim rodzaju Naukowcy twierdza, że czerwona Pu Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji („leżakowanie”). Wiek suszu herbacianego dochodzi nawet do 60 lat. Im dłużej leżakuje tym lepsza. Amerykanie nazywają Pu - Erh “mordercą tłuszczu”.
Zawarte w herbacie Pu–Erh związki wzmagają enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy również ten odłożony w tkance podskórnej.
Wspomaga pracę wątroby, pobudza procesy trawienne przez co skutecznie walczy z nadwagą. Herbatę Pu-Erh odróżnia od innych herbat duża zawartość flawonoidów, które nadają tej herbacie charakterystyczny smak i ziemisty aromat. Zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków.

Obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn oraz łagodzi skutki spożycia alkoholu.

Aby herbata oddała wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ją klasycznie. Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy białym wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, w zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Pu-Erh pijemy po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.

Facebook