Herbata wytwarzana z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu uprawianego w RPA. Znany jest również pod nazwą Redbush, Roibush, Rotbusz. Igiełki czerwonokrzewu dają lekko czerwony napar o charakterystycznym smaku. Rooibos sprzedawany jest od 1904 roku, a szeroką popularność zdobył w 1930 roku, kiedy to dr P. Le Fras Nortier odkrył niektóre z jego właściwości zdrowotnych.
Zawiera niewielkie ilości garbników, wiele witamin i minerałów, żelazo, wapń, potas, cynk, magnez. Polecany dzieciom. Pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy).Działa antybakteryjnie, antywirusowo, zalecany w leczeniu trądziku młodzieńczego. Wyrównuje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Rooibos nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Gasi pragnienie zarówno w upalne jak i chłodne dni. działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy.
Sposób zaparzania
1 łyżeczka suszu na szklankę, zalewamy wrzątkiem, pzrzymy 2-5 minut.