Yerba Mate (Ilex paraguaresis) to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, B1, B2, C, żelazo, sód, potas, wapń, magnez , krzem, fosforany, chlorofil, cholinę, inozytol.
Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, polepsza zdolność koncentracji. Powoduje rozluźnienie i jest wspaniałym naturalnym środkiem pobudzającym ciało i umysł. Zawiera mateinę, która stymuluje centralny układ nerwowy, jednocześnie nie powodując uzależnienia. Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów dlatego też zalecana jest przy odchudzaniu. Zwiększa odporność organizmu.
Napar jest najbardziej popularny w Argentynie, paragwaju i Brazylii. Picie Mate jest swoistym rytuałem. Używa się do tego specjalnych przyrządów: Calabasse- tradycjne naczynie z owocu tykwy, (roślina jednoroczna należąca do dyniowatych, pochodząca z Azji i Afryki), napar pijemy przez Bombillę (metalowa, lub bambusowa rurka)
Sposób zaparzania:
Tykwę zasypujemy do 3/4 wysokości naczynka, zalewamy wodą o temp. 70-80 stopni. Pijemy przez bombillę. Zaparzanie można powtarzać wielokrotnie.