ZIELONA

Herbata zielona znana jest już od ponad tysiąca lat. Zawiera kofeinę (zwana teiną) ,garbniki (polifenole) które nadają jej charakterystyczną rześkość i cierpkość, mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk) oraz witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł. Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów. Polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu. Obniża ciśnienie krwi. Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych). Wspomaga leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej). Dzięki obecności antyutleniaczy działa antyoksydacyjne, czyli opóźnia efekty starzenia. Napar z zielonej herbaty ułatwia trawienie pobudzając wydzielanie soków żołądkowych). Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).

Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek powinni pić zieloną herbatę w mniejszych ilościach a pacjenci z wrzodami żołądka powinni jej unikać ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych. Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków.

Sposób zaparzania:

Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
1 łyżeczkę na szklankę wody parzymy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi.

Herbata zielona z pierwszego parzenia działa pobudzająco, a drugie i trzecie uspokajająco.

 

Facebook